Virtuelle desktops, af Kristian H. Larsen, System Solution Architect hos Mikla IT

Siden 2005 hvor VMware først demonstrerede deres connection broker (idag: Horizon View) og til nu er interessen for virtuelle desktops kun blevet større.

Idag er mange små og mellemstore virksomheder interesset i at få hele deres IT løsning, som en outsourcet pakke og VDI er oplagt til dette - iøvrigt uanset om du bruger Citrix, VMware, Red Hat, Microsoft eller andre løsninger til at levere det.

Outsourcing er ikke i sig selv en ny trend - og af samme årsag lancerede Microsoft allerede i 1999 deres Service Provider Licensing Agreement (SPLA). Denne gjorde det muligt at leje Microsoft software som en ydelse, og åbnede dørene for enVDI mere dynamisk outsourcing model, som både kunder og udbydere har haft stor glæde af.

VMware lancerede deres først udgave af View i 2006, og i samme periode lancerede Quest, Citrix mfl. forskellige connection brokers til virtuelle desktops. En væsentlig feature for nogle var at klienterne til disse brokere fungerede på Windows og Mac og i visse tilfælde endda til Linux, og det blev dermed mindre relevant hvad man kørte på sin almindelige PC.

Microsofts svar kom da også klart og tydeligt: vi fjerner alle desktop OS'er fra SPLA.BUM! Og med et slag blev alle hostede virtuelle desktop løsninger som brugte et desktop operativ system ulovlige med mindre man brugte dedikeret hardware.

Microsoft er siden blevet presset i forhold til virtuelle desktops (VDI) og licensering og har da også givet sig lidt, så status er idag følgende:

  • Har du Software Assurance på Windows må du anvende VDI in-house eller hosted på dedikeret hardware. Men ikke på shared hardware.
  • Har du ikke Software Assurance skal du have en Windows VDA licens, som igen giver adgang til VDI på in-house eller hosted dedikeret hardware. Denne licens kan heller ikke anvendes på shared hardware.
  • Er du service provider er den eneste lovlige løsning ift. Microsofts licensregler efter Microsoft fjernede Windows XP fra SPLA aftalen (ja - den har været der og blev fjernet som svar på VDI): Windows Remote Desktop Services.

Hvad menes så med shared hardware i ovenstående? Servere? Ikke kun, nej vi taler selvfølgelig også storage! En service provider skal altså dedikere et fysisk SAN pr. kunde (Virtualisering eksisterer ikke i denne del af Microsofts begrebssfære).

Med andre ord for at lave en lovlig hosted VDI løsning skal følgende være til stede: Dedikerede servere, dedikeret storage, og slutkunden skal selv købe Windows med Software Assurance eller Windows VDA licenser. Heldigvis har Microsoft ikke defineret netværksressourcer i denne sammenhæng eller øvrig infrastruktur som bladechassis....

Spørgsmålet som bliver ved med at melde sig er: når nu slutkunder og service providere i mindst 8 år har ønsket Windows Desktops på SPLA, og Microsoft XP tidligere desktop as a service<har været en del af SPLA programmet, og Microsoft er blevet presset til at lave Windows VDA licensen hvorfor tillader de så ikke denne på SPLA?

Svaret kan givetvis findes i Microsofts egen guide til VDI licensering:

DaaS through SPLA via the Windows Server delivery model is based on Windows Server Remote Desktop Services (RDS) capability.

Med andre ord - er du service provider og vil levere virtuelle desktops, som en service, insisterer Microsoft altså på at diktere hvordan og hvilken type - dog kan du anvende XenApp fra Microsoft gode venner i Citrix.

Er du en lille virksomhed som ikke har 500.000+ til infrastruktur til en VDI løsning så siger Microsoft også til dig at du kan ikke selv bestemme hvilken type VDI du kan få som hosted løsning - og hvis du insisterer på at vælge andet end den Microsoft sanktionerede vej så skal du ihvertfald betale ekstra for at din udbyder kan dedikere servere og storage til dig.

Er dette så fordi Microsoft har hovedet i en sky og ikke kan se dette og bare har "glemt" et af deres største produkter på SPLA? Nej - vi er derude hvor Brian Madden, en af de mest kendte Microsoft MVP'er meldte sig ud af MVP programmet for 2 år siden i protest mod Microsofts måde at håndtere dette på.

Referencer: